Kijk je ogen uit in historisch Nivernais!

Kijk je ogen uit in historisch Nivernais!

De Franse streek Nivernais staat bekend als één van de historische provincies van het land. Vele eeuwen terug bewoonden diverse Gallische stammen het gebied en tot op de dag van vandaag vind je hier nog vele sporen uit de Gallo-Romeinse tijd. Denk bijvoorbeeld aan de imposante kastelen die je langs het Nivernais Kanaal tegenkomt. Een aanrader!

Nivernais in een notendop
Nivernais grenst aan Orléanais, Bourbonnais en Bourgondië. Vézelay, Nevers en Decize zijn een paar van de bekende, grote steden in het gebied. Vroeger stond deze provincie bekend als een dicht beboste streek, dit kwam door het klimaat en door de onvruchtbare bodem.

Het bekende, 174 kilometer lange kanaal is van 1784 tot 1843 aangelegd, in de eerste plaats om hout uit de bossen van Morvan en Bazois door te voeren naar de Franse hoofdstad. Tegenwoordig wordt het kanaal gebruikt voor de pleziervaart, ook onze motorjachten zijn hier regelmatig te vinden.

Het Nivernais Kanaal
Het Nivernais Kanaal is bij veel toeristen favoriet. Het wordt ook niet voor niets ‘tuinkanaal’ genoemd; de vredige, groene landschappen waar het kanaal door omringd wordt, worden door iedereen gewaardeerd. Het kanaal meandert door de valleien van de Alnain, Aron en Yonne. Vlak onder Auxerre voegt het kanaal zich bij deze laatstgenoemde rivier.

Tijdens een vaartocht over het Nivernais Kanaal ontdek je het natuurlijk- en onroerend erfgoed van de streek. Liefhebbers kunnen in Nivernais ook zeker fietsen en wandelen; neem bijvoorbeeld de 180 kilometer lange fietsroute van het Kanaal van Nivernais!

Met een motorjacht naar Nivernais
Als vanzelfsprekend is een vaartocht richting Nivernais absoluut mogelijk. Kies uit de vele beschikbare motorjachten en maak je klaar voor een onvergetelijke, ontspannende tocht. Zorg er in ieder geval voor dat je de tunnel van La Collancelle ziet; dit is een 758 meter lange tunnel, met aan de ene kant de vijvers van Vaux en Baye en aan de andere kant een enorm sluizencomplex met 16 trappen. Dat móet je simpelweg gezien hebben!