250 kilometer plezier langs het Canal du Midi

250 kilometer plezier langs het Canal du Midi

Liefhebber van Frankrijk of niet; van het Canal du Midi heb je ongetwijfeld wel gehoord. Dit 250 kilometer lange kanaal loopt dwars door het land. Om precies te zijn van Toulouse naar de Middellandse Zee. Begroeide wijngaarden, mooie fietstochten, sfeervolle dorpjes… Langs het Canal du Midi kom je heerlijk tot rust. Het is tenslotte niet voor niets één van de populairste vaarbestemmingen van heel Frankrijk!

Een beetje historie

Het Canal du Midi is het oudste kanaal van heel Europa. In de 17e eeuw wilde men de gevaarlijke en ellenlange omweg om Spanje (lees: 2.000 kilometer) verkorten, het grootste probleem was echter de watervoorziening; hoe kon men het kanaal vullen? Pierre-Paul Riquet, een ‘selfmade ingenieur’ uit Béziers, kwam met het antwoord: de waterweg zou worden gevoed door een 30 kilometer lang voedingskanaal. Met andere woorden bedacht hij een systeem om de rivier Fontaine de la Grave om te leggen en ook werd een groot stuwmeer aangelegd; Lac de Saint-Ferréol. In 1666 werd een begin gemaakt met de aanleg van het kanaal en 14 jaar later was het geheel klaar.

Pracht en praal in Toulouse

Het Canal du Midi begint haar weg in Toulouse. Deze grote stad ligt in het zuiden van Frankrijk en heeft alles wat het toeristen-hartje maar begeert; cultuur, natuur, geschiedenis én lekker eten. Ongeacht de omvang van de stad, is Toulouse niet 12 maanden per jaar gevuld met toeristen. En dat is juist voor de mensen die er wél naar toe trekken weer fijn; hier maak je kennis met het echte, pure Franse leven.

Pont-canal du Répudre

Op verschillende plekken moet het Canal du Midi andere riviertjes over laten steken. Dit gebeurt met de hulp van kanaalbruggen, zoals de Pont-canal du Répudre. Deze adembenemende brug maakt het mogelijk de kleine rivier ‘Répudre’ over te steken. Leuk weetje: deze kanaalbrug is één van de drie originele kanaalbruggen die speciaal voor het Canal du Midi gebouwd is! Ook hier heeft Pierre-Paul Riquet het ontwerp voor gemaakt.

Écluses du Fresquel

Een sfeervolle plek: Écluses du Fresquel. Maar naast ‘mooi’ en ‘bijzonder’ is dit sluizencomplex ook hard nodig! En wel vanwege het hoogteverschil in de loop van het kanaal. Deze sluis ligt vlakbij Carcassonne en vormt een sfeervol plekje.

Waar wacht je nog op? Kies een comfortabele motorjacht uit en vaar richting het Canal du Midi waar van alles te zien, doen en beleven is. Bon voyage!